شهر مشهد با توجه به وجود حرم مطهر امام رضا (ع) سالانه تعداد بسیار بالایی از گردشگران و مسافران داخلی و خارجی را به خود جذب می‌کند. همانطور که به آن اشاره کردیم این شهر زائران بسیار زیادی را از اقصی نقاط ایران و جهان می‌پذیرد که پنج تا هفت میلیون از این زائران غیرایرانی هستند. این زائران و گردشگران معمولا به طور میانگین ۶۵ درصد از کشورهای عربی، ۲۵ درصد از شبه قاره هند و ۱۰ درصد از کشورهای آذربایجان، ترکیه و قاره اروپا و آمریکا هستند.

با توجه به تعداد بسیار زیاد مسافران و گردشگران در این شهر، استان خراسان رضوی همواره در جهت رفاه حال زائران و گردشگران اقدام به ایجاد مراکز خدماتی و تفریحی بسیاری کرده است. هتل‌های چند ستاره با امکانات و خدمات گوناگون در اقصی نقاط شهر و هتل نزدیک حرم همراه با مراکز تفریحی و گردشی مختلف تنها چند نمونه از خدمات رفاهی ایجاد شده برای زائران این شهر مقدس به‌شمار می‌رود.

وجود و پذیرش زائر خارجی در شهر مشهد رونق بسیار زیادی را در حوزه‌های مختلفی مانند: هتل مشهد ، پرواز و فرودگاه، خرید لوازم و سوغاتی، ایستگاه راه آهن و سازمان حمل و نقل ریلی و رزرو هتل کرده و همواره به‌وجود می‌آورد. این ارز آوری و رونق گردشگر غیرایرانی در مشهد منجر به بهبود و توسعه اقتصاد زیارت در این شهر نیز می‌شود. خطه خراسان رضوی و شهر مشهد دارای شاخصه‌های متنوع گردشگردی است که اقتصاد زیارت به راحتی می‌تواند در همه بخش‌های آن فعال باشد.

با توجه به سود آور بودن اقتصاد زیارت، جریان‌های اقتصادی مختلفی در گروه‌ها و واحدهای مختلف ایجاد و راه‌اندازی شدند از جمله این جریان‌ها می‌توان به بخش‌هایی مانند: صنعت و معدن، اقتصاد تجارت، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد زیرساخت و انرژی و اقتصاد زیارت اشاره کرد.

این جریان در حوزه سفر و جابه‌جایی هوایی استان خراسان رضوی نیز موثر بوده، چنانچه براساس آمارها و به نقل از روابط عمومی فرودگاه بین‌المللی هاشمی نژاد مشهد، تنها در شهریور ۱۴۰۲ تعداد ۱۲۶۴ پرواز خارجی در این فرودگاه انجام شده است. چنانچه این تعداد در مقایسه با دوره زمانی مشابه در سال گذشته افزایش ۳۲ درصدی را نشان می‌دهد. براساس این گزارش‌ها بیشترین تعداد پرواز خارجی در مسیر مشهد_ نجف بوده که تعداد ۳۵ هزار نفر مسافر در طول این پروازها وارد این شهر شدند.

این آمار و ارقام در حالی است که تنها پروازهای تهران به مشهد در صدر اول لیست پروازهای این فرودگاه قرار گرفته و رتبه دوم به پروازهای خارجی و زائران غیرایرانی تعلق دارد. با ورود هر زائر به مشهد ۲۰۰۰ دلار ارز آوری انجام می‌شود. به نوعی به ازای هر شش مسافر می‌توان یک شغل در مشهد ایجاد کرد.

بهبود این شرایط را زمانی می‌توان بیشتر احساس کرد که روابط میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس بسیار بهتر از قبل شود. چنانچه با توجه به توافق ایران و عربستان در مرداد ۱۴۰۲ باید شاهد افزایش ورود زائران عرب زبان در مشهد باشیم. فعالان حوزه گردشگری بر این باور هستند که ورود زائران کشورهای حوزه خلیج فارس با افزایش تقاضا برای دریافت خدمات در بخش‌های مختلف به رونق اقتصادی شهر و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید بسیار کمک خواهد کرد.